Stikordsregister

Særudstillinger 2007

Aktuelle udstillinger - 2010 - 2009 - 2008 - 2006  -   2005  -   ældre udstillinger

Tæt På - Udstilling med Smy Nyby Nielsen, Birgitta Meineche og Karen Faurholt Kroer

2. november 2007 - 6. februar 2008

Abstrakt – figurativt abstrakt – verdener, der opløses og foldes ud til nye og ukendte sider af det, vi tror, vi kender.

Tre kunstnere – Smy Nyby Nielsen, Birgitta Meineche og Karen Faurholt Kroer går på hver sin måde tæt på. Tæt på livet, tæt på følelser og det underbevidste, tæt på den reelle såvel som den imaginære verden – ned i molekylestadiet eller ud i altet, hvor det handler om det universelle, hvor historien og det spirituelle kæder elementerne sammen – eller atter samler dem i en ny historie, der fortælles i maleriet.

De tre arbejder i forskellige billedsprog, men et anslag, de har til fælles, er en følsomhed og flertydighed, hvor tingene ikke nødvendigvis er, hvad de giver sig ud for. Det rum, som skabes på rejsen mellem kunstner og værk, levner os plads til at fylde det med vores egen mening.

 

Smy Nyby Nielsen

Smy Nyby Nielsen Smy skriver om sig selv:

“ Jeg hedder Smy og er 34 år.
Jeg er autodidakt og har altid malet. Jeg foretrækker at male med olie eller kombinere med forskellige materialer.

Grundlæggende maler jeg figurativt/abstrakt og arbejder i øjeblikket med at forenkle mit motiv.

Jeg er en intuitiv maler, der søger efter spænding imellem de transparente lag og den kommunikation, der opstår imellem mine abstrakte figurer.

Jeg eksperimenterer meget jeg ledes af nysgerrighed og af det, jeg selv rummer af skidt og godt.

Mange siger at mine billeder er dystre og mørke, men for mig er det ikke sådan. Nu prøver jeg med lysere farver, og det er en stor udfordring. I perioder bruger jeg også fugle, fisk samt begreber fra den spirituelle og in-dianske verden.”

Birgitta Meineche skriver:

Jeg er 39 år og begyndte med at male i akvarel, så akryl og nu oliemaling.

Jeg har altid leget med streger og farver og fanges nemt ind i det ubevidste felt. Dette univers forekommer mig umuligt at gengive verbalt, men når lærredet, farverne og penslerne bidrager med et harmonisk fællesskab, går vi sammen ind i det forunderlige og betagende.

Billedet er som regel et ikke forudbestemt motiv, men en proces, der starter ubevidst, som undervejs bliver mere og mere bevidst.  

Surrealisme kan man måske ikke umiddelbart forholde sig til men faktum er, at virkeligheden blot bliver sat lidt på hovedet, iklædt en maskerade af dragter i alverdens afskygninger.

Jeg skaber mine billeder ud fra refleksioner på livet. Forandringer, nuancer, dagligdagens begivenheder, mødet med mennesker, den bevægelighed, der er i livet og følelser, der kommer fra steder, man ikke begriber.

Alt sammen noget, der på en eller anden måde skal forenes i vores liv. Alt sammen noget   der, hvis vi fokuserer, skaber bevidst-hed.

Vi ser måske det samme, men det kan have forskellig betydning fra person til person.

Jeg lader det være op til den enkeltes fantasi at fortælle sin egen historie.

Jeg genkender min virkelighed i malerierne. Gør du?

Karen Faurholt Kroer

Karen Faurholt Kroer er en dygtig og modig debutant. Hun begyndte med at tegne naturalistisk med blyant/farveblyant. Nærstudier af fugle, der i streg og farver blev tilsat fantasiens vingeslag.

Karen arbejder med akrylfarver på store formater. Hendes malerier er ekspressive, og hun forfølger og udvikler symboler såsom træet, andefuglen, øjnene. I denne type billeder kan udviklingen i maleprocessen følges.

Nogle af billederne har inspireret til historier, eksempelvis historien om Triton (ovenfor) – det lille 6-årige havvæsen med treforken, som vil regere over havet. Historien kan læses i udstillingen.

Malerierne udtrykker et billedunivers, der på samme tid er bevægende, udtryksfuldt, kraftfuldt og humoristisk. Undervejs er der sket forvandlinger med det private billedunivers, og der går en rød tråd gennem de temaer, som er dukket op i processen. For kunstneren er der tale om forhold som fordybelse og afklaring og nye handlemuligheder i hverdagen.

Selvom billederne rummer et privat univers, er der udtryk, farver og symboler, som rækker ud og kan opleves som noget almenmenneskeligt.

Anette Graff 

udstiller på MuseumsCaféen

2. november 2007 til 2. januar 2008

Om Anette Graff kan man sige: Anette Graff er typen, som ikke vil sættes i bås, hun har malet naturalistisk, hun har malet abstrakt, en overgang malede hun portrætter, Anette har kort sagt en stor kunstnerisk appetit og modet til at kaste sig ud på det dybe vand. Ser man hendes billeder over en årrække, vil man se en udvikling i farvevalget hen mod det mere ekspressive, for ikke at sige eksplosive – stilen er blevet mere personlig, uden at man af den grund kan være sikker på, hvor Anette bevæger sig hen, for Anette Graff er kunstnerisk en søgende sjæl, som gerne udfordrer sit talent.

Selv fortæller hun: “... Jeg maler i akvarel, akryl, olie og oliekridt. Jeg maler intuitivt og ekspressivt. Mine værker er ofte koloristiske. De tenderer det abstrakte, men der er næsten altid figurative elementer i billederne, som giver beskueren mange associationer. Jeg arbejder fortrinsvis med akryl. Det giver mulighed for at arbejde i det tempo, der passer mit temperament. Oftest er de enkelte billeder arbejdet igennem med mange lag. Inspirationen hentes fra hverdagen, rejser og fra kunstnerens indre jeg ...”. Anette Graff er medlem af kunstnersammenslutningen “1½ mm Stiplet” i Mårslet. Hun har udstillet siden 1995.


Med udstillingen “Skotte på papir”følger Museet op på sidste års store og meget velbesøgte udstilling af Wiliam Skotte Olsens malerier under titlen: “Alt det jeg så på min vej”.


Som titlen i år antyder, drejer det sig om raderinger, tegninger, akvareller og grafik, ialt mere end 100 værker, som vi er stolte over at kunne præsentere.

Skotte døde af kræft en februardag i 2005 – 59 år gammel. Skotte var en kendt og anerkendt kunstner i sit liv, men efter hans død gør autenticiteten i hans værker sig stadig mere gældende.

 

 


Skotte skånede ikke sig selv, han var den rastløse type, eksperimenterede med stoffer – og altid på vej, eller til stede, hvor der skete noget. Men stofferne gjorde skade, som tiden i fængslet og den psykiske sygdom – og Skotte lukkede næsten af for omverdenen. Han malede sig ind og ud af livet og holdt dæmonerne i skak. Stereotype figurer, sandsynligvis selvportrætter, ser ud på os fra den klokke, som Skotte lukkede sig inde i, fanget i sine tanker og ustyrlige indre billeder, som han transformerede til sin dybt personlige kunst.

Når ånden var over Skotte, brugte han alt som materiale for sit værk – bølgepap, finérstykker fra en smadret guitar – hvad som helst, der bød sig til. Han tegnede, malede og spillede sig gennem den vilde hippieperiode i 70’erne, og han malede under sine flerårige indlæggelser på Sct Hans og i årene derefter. Selv sagde han han :” Mal dig ud af det – det er det eneste, det handler om”, så det gjorde han.

 


Svend Hellesøe Hansen
udstiller på MuseumsCaféen

4. september til 31. oktober 2007

“Lige så lang tid, jeg kan huske tilbage, har jeg været glad for at male, og det var ønsket om at uddanne mig som kunstner, som gjorde, at jeg i 1983 flyttede til Århus for at gå på Århus Kunstakademis forskole.

Op gennem firserne gik jeg i flere omgange på Kunstdaghøjskolens Lilleskole for voksne, og jeg synes, jeg i de år lærte meget om motiv og farvelære. Teknikker som jeg stadig kan bruge den dag i dag, selvom man selvfølgelig også løbende udvikler sit udtryk. Fra 1988 til 1990 gik jeg på Akademiet for Kreativt Virke i Åbyhøj, i dag går jeg til maling på Katrinebjerg Centret og på Fristedet.

At male er for mig en nødvendighed, jeg føler, at jeg gennem mine billeder kan give udtryk for nogle ting og nogle tanker, som det ellers er svært at sætte ord på”.


Pressemeddelelse

Åbent Børneatelier i efterårsferien
 

Besøg Børneatelieret i efterårsferien på Museet, Psykiatrisk Hospital.

I efterårsferien kan alle børn gratis udfolde sig på Børneatelieret i mange kreative retninger:

1.    Tag på tingfinder-tur til vandet (10 min. gang). Find sjove, skøre og underlige sten m.m. Mal dine egne stenfigurer, lav din egen collage eller noget helt tredje i Børneatelieret.

2.Fællesbillede. Mal, tegn, rids, krads eller tryk Du laver dit bidrag til det store fællesbillede.

3.    Hvorfor siger nogen: “Det er helt vildt sindssygt –”? Kan man male “sindssygt godt”, og hvad vil det sige? Prøv at lave billeder på en måde som du ikke må derhjemme. Du vil opleve splat, plask og strint. (tag male-tøj med, vi har plastikkitler).

4.    Vær bladsamler i parken og se skulpturer samtidig. Når du vender tilbage til Børneatelieret bruger vi de flotte efterårsblade kunstnerisk Collage, blandform m.m.

5.    Få en sand historie om en vild kunstner i Fortællehjørnet.

6.    Lav din egen tegneserie. Stribe for stribe …

7.    Foto-fantasi. Prøv at tage billeder med digitalkamera. Vi printer billeder ud, og du prøver at tegne m.v. ovenpå.

8.    Må jeg se din streg? Prøv at tegne og male på nye måder, du garanteret aldrig har prøvet før. Kan man male med en gammel trøje? Hvad sker der når man maler med en kæp? Er det muligt at tegne med leverpostej, og er kaffe flot?

9.    Du kan få hjælp til at lave dit helt eget billede. Efter dit eget hoved.

Åbningstider: Mandag-fredag i efterårsferien kl. 10-15

Der vil være mulighed for at møde en museumsguide,
og få en snak om Museets kunstværker
Børnene får deres billeder med hjem.

 

 

Tanni Kader
udstiller på MuseumsCaféen

6. juli til 30 august 2007

 

 

 

Tanni Kader med nogle af sine  skulpturer

– " Jeg får min inspiration fra naturen og menneskets bevægelser og følelser.
Fra stilhed til aktion og fra ro til frihed, fra kærlighed til stabilitet.
Fordi der ikke er nogen grænser i kunst."

Tani Khader er uddannet på Århus Kunstakademis skulptur-linje i 2002. Tani har arbejdet professionelt med portrætbuster i mange år. Tani, der som en sand multikunstner også er en glimrende maler, viser   ved denne udstilling nogle af sine underfundige malerier, som under fremstillingen altid tilsættes lige dele humor og alvor.

 

 

 

 

 

SAK Kunstbygning i  Svendborg inviterer til fernisering på Art Brût-udstillingen

" fra det underste land"

lørdag den 4. august kl. 14.00

Udstillingsperiode: 5. august - 2. september 2007

Værkerne til udstillingen er udlånt af Museum Ovartaci, Århus Universitetshospital, Risskov.

Værkerne " fra det underste land" er skabt på trods og tværs af alt.

Man kan opleve ialt 14 kunstnere på udstillingen, den mest kendte er Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci.

Han var indlagt på hospitalet i 56 år, til han døde 91 år gammel 1985.Ovartaci deltog i udstillingen " Outsidere" på Louisiana i 1979, og hans skulpturer og billeder var blandt de bedste ved udstillingen.

Cobra-kunstnerne Asger Jorn og Jean Dubuffet satte Ovartacis kunst meget højt, og Asger Jorn sørgede for, at hans billeder kom til at indgå i Dubuffets kunstsamling L´art Brût i Lausanne
 

 

SAK
KUNSTBYGNING

VESTERGADE 27 - 5700 SVENDBORG

ÅBEN TIRSDAG-SØNDAG 11-16

ENTRÉ 25 KR./15 KR. - GRATIS FOR MEDLEMMER OG BØRN U. 14 ÅR

TLF. 62224470 - WWW.SAK.dk
SAK@SAK.dk
SAK's side om udstillingen

Jette Hansen

Anette Jensen

 

 

Margrethe Kappel Vangsgård

 

 

 

 

 

 

 

Mødested
- Kvindelige kolorister

1. JUNI - 15. AUGUST 2007

Skal man tale om fællestræk mellem de tre udstilleres kunst, må et af dem blive måden at bruge farverne på.
Ubesværet sætter kunstnerne komplementære farver op mod hinanden, og rene farver trækker blandfarverne op til en højere intensitet.
Farverne bliver til fantastiske historier, fortalt på en meget ligefrem måde, som man kun kan tage for pålydende.

Jette Hansen viser her den fine fornemmelse, hun har for at disponere og fortælle i fladen.
Typisk for Jette er en dejlig disrespekt for billedets kant – genstande bliver brat afskåret af billedrammen, som om historien fylder langt mere, end der er plads til i billedet, eller omvendt, maleriet er kun et lille udsnit af en meget længere historie.

Anette Jensen arbejder såvel med opstillinger – det konkrete og afgrænsede, som med det spontant abstrakte i sine malerier. Hun finder frem til energien, der opstår med komplementære farvesammenstillinger, så der er ofte liv og lidt mylder i Anettes abstrakte værker.

Margrethe Kappel Vangsgaard er et eksempel på glæden ved billedlige historier.
Hun har i en lang periode arbejdet med emner såsom mytologi, eventyr, historie og biblen. Det er, som om emnerne løftes op af den frygtløse måde, hun bruger farverne på, hertil er også figurernes placering, der typisk er forrest i billedfladen, medvirkende til at fremme oplevelsen af ophøjethed, glæde og begejstring.

“PORTE MELLEM VERDENER”

Udstilling   med værker af
KARIN RAVN

MuseumsCaféen
5. maj til 5. juli 2007

– Jeg har brugt billeder som udtryksmiddel det meste af mit liv – gennem de sene-ste 10 år dog mere konsekvent.

Materialerne er akryl, olie, kridt, kul og oliepastel på lærred eller papir.

Stilen er abstrakt koloristisk.

Inspirationen henter jeg dels indefra gennem en tilgang til en indre kerne. Dels gennem en meget sansende oplevelse af mønstre og farvespil i verden omkring mig.

Når jeg maler, kommer jeg i en tilstand af nærvær, som er helende i sig selv

– specielt når det lykkes.

Mange af malerierne er rent abstrakte men søger dog hver på deres måde at udtrykke de klassiske temaer i livet: vitalitet, fødsel og død.

Portalen er et af de få symboler, der går igen som udtryk for porten mellem verdener.

Alle malerierne er dog skabt som en form for rum eller plads – som et eksistentielt univers.

Ingen af billederne har titler, da jeg foretrækker at lade det ordløse rum tale til oplevelsen.

 

 

Mette Normann Steensberg
viser
    et tværsnit af maleri, skulptur, tekstil og glaskunst  i udstillingen :

”Kvindfolk, fugle og friser…”

fredag d. 30. marts - 28. maj 2007
,

Jeg har valgt netop disse værker ud for at anskueliggøre bredden, blandet med det nyeste i mit kunstneriske arbejde, med vægt på symbolsk-ekspressive udtryk. Udstillingen fordeler sig over Kunstmuseets tre rum forbeholdt særudstillinger. .

Der er en opdeling tilstræbt efter tre temaer fugletemaet (maleri, skulptur og collage) i et rum, kvindfolk (kvindeskildringer, maleri) i et andet, samt friserne (omfattende billedtekstiler, glas, spraymaling, maleri) i det tredje rum. Værkerne stammer hovedsageligt fra perioden 2003-2007

I 2006 og 2007 har jeg arbejdet med keramikskulptur, spraymaling, collage samt glas og bevæget mig længere væk fra det figurative, over i mere abstrakte, mønsteragtige udtryk end tidligere. Akvarellen er også stadig af interesse for mig med sine sarte farveflader op mod meget mættede. Desuden har jeg syet patchwork, hvoraf to tæpper er repræsenteret på udstillingen.

 

 

 

 

 

 

TOVE SØRENSDATTER

“ På skabelsens morgen stod hun bi”

6. marts til 3. maj 2007
på MuseumsCaféen

Gudbenådet talent Tove Sørensdatter ville finde Gud i teologien. Men hun blev indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, og dermed røg muligheden for at prædike Guds ord i Guds hus. I stedet prædiker hun nu gennem en malerpensel i det åbne atelier på hospitalets tilknyttede museum. Tove Sørensdatter maler kvinder – overvejende deres ansigter – og alle bærer de på bibelske historier, som Tove gerne fortæller. Udgangspunktet for kvindebillederne kan være en ganske ukendt og personlighedsløs model fra et magasin. I Toves hænder forvandles de til stærke kvinder med en historie i øjnene og om munden. Tove Sørensdatter har efterhånden en lang og broget kunstnerisk løbebane med udstillinger i gallerier og sognegårde i det meste af Østjylland.

DIANNA STOKHOLM
udstiller værker under titlen

“NOGET MED SKØNHED”

2. FEBRUAR - 26. MARTS 2007

Det har været yderst spændende at følge Dianna Stokholms værkproduktion i det forgangne år hen imod denne debutudstilling.

Hendes værker rummer en billedmæssig råstyrke, der blandt andet udspringer af en totalt uforbeholden tilgang til maleriet som medie og til det at udtrykke sig.

Man møder en ekspressiv vildskab og heftighed i Diannas værker, der ligger langt fra det fortænkte og velorganiserede udtryk, som man møder i mange andre kunstsammenhænge.

“Noget med skønhed”: Skønhed er med til at sætte verden i perspektiv, den giver os et målestokforhold og hjælper os til en forståelse af vores omverden – heriblandt mennesket.

Skønheden sætter spørgsmålstegn – den tvinger os til overvejelser om det gode – og deraf også det modsatte. Eller viser Dianna os ganske simpelt den skønhed, der kan være i det kaotiske, i det voldsomme, i det kraftfulde?

 

Der er fernisering fredag d. 2. februar kl. 15

 

 

 

 

 

 

 

 

JØRGEN   B. RUD

HERTIL – 1989 - 2006

Maleri, tusch, litografi og installation

Særudstilling
3. NOVEMBER 2006 TIL 31. JANUAR 2007