Stikordsregister

Særudstillinger og begivenheder 2010

Aktuelle udstillinger - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - ældre udstillinger

 

Outsiderkunst i Århus - Museum Ovartaci udstiller i byen

KulturNat Århus den 15.oktober 2010

   - og i efterårsferien
19 - 22 oktober

FO-Butikken,
Frederiksgade 78 C

Åbningstider:
Tirsdag og torsdag: kl. 13 - 17
Onsdag og fredag: kl 11 - 14

Museum Ovartaci udstiller kunst fra museets samling af outsiderkunst.

Museum Ovartaci består af et Psykiatrisk Historisk Museum og et Kunstmuseum. Til Kulturnatten er der fokus på kunsten, og vi rykker ned i byen med en del af vores store og spændende kunstsamling.

Museet udstiller outsiderkunst: kunst, som er skabt spontant og med stor intensitet, af kunstnere, som ofte er selvlærte og ikke går så meget op i tidens kunstidealer og modestrømninger.

Outsiderkunstnerne skaber ofte kunst, fordi de har et meget stort behov for at udtrykke sig, og de går ikke så meget op i at udstille, sælge og blive berømte. Derfor er kunsten meget personlig, ærlig og original.

Udstilling på MuseumsCaféen med Jens Kristian Dalgaard

Udstillingsperiode: 27. august til 28. oktober 2010

Kunstneren fortæller om sig selv:
– Jeg hedder Jens Kristian Dalgaard og er 22 år gammel. Jeg er født og opvokset i Silkeborg. Jeg har altid været glad for at tegne og male. Jeg har fået nogle af mine idéer til malerier fra film og computerspil. Jeg bruger også malerkunsten som en form for terapi, hvor jeg dels slapper af, og dels får afløb for nogle følelser.

Børn, Psykiatri og Billedkunst

Fra 18. august til 3. oktober 2010 viser Museum Ovartaci en særudstilling af værker, skabt af børn i Museets Børneatelier. Udstillingens titel er: ”Børn, psykiatri og billedkunst”.

Børnene, der er repræsenteret her, har besøgt vores kunstudstillinger, hvor vi fortæller og snakker med dem om det, de ser – på deres præmisser. Efterfølgende er det tid til de mere praktiske forløb i Atelieret, hvor de får mulighed for at arbejde og eksperimentere med forskellige emner og materialer på nye måder. Der hoppes og danses med farver og kridt, der køres, løbes og klippes, der er action-painting i bedste Pollock-stil – og så er der stillezone og computerstationer.

Vi håber at kunne synliggøre og dermed videregive nogle af børnenes og de unge menneskers oplevelser og inspiration fra arbejdet i Museet og Atelieret – deres perspektiver, deres vægtning, deres måde at arbejde med emnerne på.
Derfor denne særudstilling.

VERDEN ER I FARVER

6. maj - 2. august 2010

Verden er i Farver er en censureret vandreudstilling, der er blevet til i et samarbejde mellem Oligofreniklinikken og Museum Ovartaci

Udviklingshæmmedes kunst åbner ukendte døre.

Århus borgmester Nikolai Wammen klipper snoren, når ny særudstilling med kunst af udviklingshæmmede åbner på Museum Ovartaci i Risskov. Udstillingen giver et overraskende og humoristisk blik ind i en verden, som mange ikke kender – eller kan huske. I alt 107 værker er med på udstillingen, og det er ikke kun selve udstillingen, der har premiere den 6. maj - i forbindelse med udstillingen er der nemlig også premiere på kunstbogen Verden Er I Farver, hvor alle værkerne fra udstillingen er med.

Alle billederne fortæller historier, det er her og nu øjebliksbilleder, som giver nogle overraskende og spontane oplevelser. Skaberne bag værkerne stopper ofte op og beskriver noget, som vi andre måske bare går forbi – ting vi har glemt eller måske aldrig lægger mærke til.

Udstillingen er blevet til på baggrund af over 500 indkomne værker fra hele Danmark (og enkelte fra Sverige) hvoraf udstillingens værker blev udvalgt af en censurkomité en dag i januar.

Udstillingen og kunstbogen er et samarbejde mellem Museum Ovartaci og Oligofreniklinikken i Risskov. Verden Er I Farver vises på museet frem til 2. august.

Ovartaci og hans motiver

Ovartaci og hans kunst var et stærkt eksempel på, at det at udtrykke sig kunstnerisk kan være vejen til bedring af en psykisk lidelse. Mikael Bebber viser billeder og fortæller om Ovartacis forestillingsverden og passioner.

Hvornår? Tirsdag d. 11.4. kl. 16.00

Hvor? MuseumsCaféen, Skovagervej 2, 8240 Risskov

Der er gratis adgang og alle er velkomne

Mikael Bebber er BA i dansk og kunsthistorie.

 

 

KUNSTNER I AKTION PÅ MUSEET

I april måned har Museum Ovartaci besøg af kunstneren Ole Røgild. Kom og oplev en billedkunstner i aktion! 3 forskellige rum udforskes: Maleri, Action-Painting og computerkunst m.m. Få en samtale med kunstneren, hvordan arbejder en kunstner? Hvad er kunst? Hvordan skabes kunst?

Kunstneren er i aktion: Mandag – Tirsdag kl. 9 – 15
Onsdag – Fredag kl. 12 - 15

 

 

 

Bashri Ahmeti
Udstiller fra den 29. januar

Basri Ahmeti er født i Pristina, Kosovo i 1968. Han kom til Danmark i 1999 som flygtning sammen med sin kone på grund af krigen. Efter gymnasiet blev Basri som 18-årig optaget på Kunstakademiet i Pristina, hvor han i første omgang koncentrerede sig om grafisk design. Nogle år senere udbyggede han sin uddannelse med en universitetsuddannelse i billedkunst.

Basri Ahmeti har altid prøvet at udvikle sin egen teknik, idé og filosofi. Billederne, som Basri tidligere malede, er naturalistiske i ekstrem grad.

Han kalder det magisk realisme. Hans billeder fra Danmark har fået et blidere og mere luftigt præg. Der er løsnet op for de naturalistiske konturer, og de mere abstrakte linjer er ved at tage form.

Basri er blevet inspireret af berømte kunstnere som Jan Vermeer og Dali. I 1992 blev han uddannet som grafisk designer og masteruddannet som kunstmaler i 1998.

Basri Ahmeti har udstillet flere steder både i Kosovo og i Danmark. Han har boet i Randers siden 1999.

Danmark Radio P1 havde 7 januar en udsendelse i serien ''Stedsans'' med titlen Fri af sindets spændetrøje om Museum Ovartaci, hvor Museumsleder Mia Lejsted, informationsmedarbejder Eddie Danielsen, medarbejder Katja Schaldemose og ledende overlæge Raben Rosenberg fortæller om  navneskiftet  på Museet, om europæisk museumssamarbejde og om betydningen af arbejdet med kunst for den enkelte psykiatribruger mm. Læs mere, eller hør udsendelsen her

TV2 Østjylland havde 21. december 2009 et indslag om Museet og vores navneskifte til Museum Ovartaci. Se indslaget her.