Stikordsregister

Særudstillinger og begivenheder 2014

Aktuelle udstillinger - Udstillinger på MuseumsCaféen - Udstillinger: 2013 -  2012 - 2011 -   2010 -  2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005  

2 foredrag i september - ”Baukje Zijlstra - en rejse” fra 28. marts - 31. august - En dag med min storebror - fotoudstilling af Niels Jørgensen - Se - Lyt og Del - ''Da de gale blev Sindssyge'' foredrag og debat - Spøgelsesvandring på kirkegården - En udstilling bliver til,om opbygningen af den kommende udstilling med Baukje Zijlstra - Asger Jorn og Ovartaci -  Værkstedsdag for børnefamilier -  - Erindringsworkshop - Fra Vejlby Krat til Skejby mark – 160 års bygningshistorie    

Signe Jacobsen

2 foredrag
2 torsdage
18. og 25. september

Museum Ovartaci tilbyder 2 foredrag med kunsthistorikeren Signe Jacobsen, om de to store verdenskunstnere,  Vincent Van Gogh og  Edvard Munch som begge var i nær kontakt med datidens psykiatriske system.
Begge foredrag finder sted i festsalen i den gamle hovedbygning på Aarhus Universitets-hospital, Risskov fra kl. 19 - ca. 21.30 med pause undervejs til hyggelig snak, og til at indtage kaffe og hjemmebagt kage, som kan købes for 20 kr.

Festsalen er åben fra kl. 18.30 Museum Ovartaci holder åbent fra kl. 17.00 Billetterne købes på museet. Tilmelding tlf. 7847 0400/7847 0403 eller mail: museum@ovartaci.dk

Pris pr. foredrag kr. 80,- Begge foredrag kr. 150,-

Van Goghs Selvportræt
her er et af de sidste,
fra 1889 – efter et lige
overstået sygdomsudbrud.
Museé d'Orsay i Paris.

18. september 2014

Vincent van Gogh (1853-1890) kendes af mange mest for sit afskårne øre. Men Van Gogh var ikke bare en mand, der i perioder i de sidste par år af sit liv måtte plages med sindssyge: Han var et intelligent menneske med en sårbar sjæl og et hæmningsløst ønske om at gøre en forskel i verden. Og det gjorde han! Også selvom det først blev klart efter hans død. Hans tid og hans individ er uløseligt forbundet: På bare tre år tilegnede han sig først alt det, Paris stod for: impressionis-men og neoimpressionismen, farvedyrkelsen og fascinationen af japanske træsnit, og omformede det derefter i en rus af arbejde til en skare af lysende og uforglemmelige malerier, som er uløseligt forbundet med hans personlighed.

25. september 2014

Edvard Munch,  1908-1909
Foto Annie Dalbéra, 
Munchmuseet

Edvard Munch (1863-1944) er Skandinaviens store ekspressionistiske maler. Præget af en barndom med sygdom og død led han hele livet af sorte, dødsangste perioder, som satte deres ubestridelige præg på hans billedkunstneriske udtryk. Han slider sig fri fra den hårde kristendom, han voksede op med, kaster sig ind i det moderne liv, tager sine maleriske forbilleder blandt naturalismens og impressionismens malere, inden han finder sit helt eget, dybt originale billedudtryk: Hvem kender ikke f.eks. “Skriget” og “Madonna”, billeder fulde af eksistentiel angst og kval inden for kærlighedslivet, hvor kvinden synes ham en farlig skabning.

Foredragsholderen Signe Jacobsen er kunsthistoriker, mag.art. et cand. mag. og er en af Museum Ovartacis Venner, lokalt bosiddende på Firkløvervej. Signe har tidligere været museumsinspektør på Vejle Kunstmuseum gennem 22 år. I dag arbejder hun som foredragsholder for Folkeuniversitetet rundt i landet, for højskoler og for private og ikke mindst for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle, hvor hun også er kunstguide i deres Rejseklub. Signe har stillet sig frit til rådighed for Museum Ovartaci, så alle indtægter fra foredragene tilgår Museet.

Udstilling: ”Baukje Zijlstra - en rejse” - fra 28. marts - 31. august 2014

Kunstner Baukje Zijlstra præsenteres i en ny og stor særudstilling på Museum Ovartaci fra d. 28. marts, 2014. Udstillingen ”Baukje Zijlstra - en rejse” fører os tilbage og rundt om Baukje Zijlstra som kunstner og menneske - og den markerer samtidig hendes 70 års fødselsdag samt 40-årige virke i Danmark.

Udstillingen har tydelige spor fra et stort spand af mange års kunstnerisk virke, hvilket hendes særdeles lange CV bekræfter med udstillinger verden over.

Fra småt til stort, fra de fineste miniaturetegninger til grove tekstilrelieffer og fantastiske stofbilleder. Ikke fantastiske som ren fantasi, jo det finder man også; men de er oftest bundet op på følelser, oplevelser, det sanselige, det, der sker mellem mennesker, det, livet byder os - og det, vi selv gør med det.

Store ophæng, vævet af forskellige materialer - reb, fjer, plastic, papir - og forskellige stofarter, hvortil der ofte knytter sig særlige historier, som kun Zijlstra kender samt mange andre materialer, som vi møder i dagligdagen.

Ting, som giver gode effekter, en særlig karakter til værket – overflade, overraskelse. Og så arbejder hun med en gavmild hånd.

I forbindelse med udstillingen udgives en bog - rigt illustreret og med tekster af Baukje Zijlstra selv samt andre forfattere, der kender hende godt.

Fotograf og skribent Niels Jørgensen har fulgt og fotograferet en hverdag hos sin storebror.
Det er blevet til et sjældent indkig i, hvordan hverdagen kan se ud som psykisk syg i Danmark, og til en personlig beretning om barndommen og tiden, op til broren får en hashpsykose og efterfølgende udvikler angst.
Men også en historie om en lillebrors forsøg på at se og komme tæt på – og måske forstå – en bror, der er anderledes.

 

Hvordan er tankemønstre bundne og frie? Hvordan vil du tænke frit? Og er der fordele ved det bundne? Mød op og del dine tanker!

“Den bundne og frie tanke – en gordisk knude.”

Jørgen Carlsen, idehistoriker, højskoleforstander på Testrup Højskole ved Aarhus siden 1986, fortæller bl.a. om, hvordan den bundne og den frie tanke ser ud fra hans perspektiv, samt hvordan den bundne og den frie tanke kan være en gordisk knude i forhold til hinanden.

“Den frie tankes umulighed”

Vælgere, politikere og embedsmænd tænker kun fastlåste tanker i snævre rammer - eksempelvis tanken om den frie tanke, som netop er den største trussel imod den frie tanke. Et oplæg af Roger Buch forskningschef på Danmarks Medie- og journalisthøjskole og brugt meget i medierne som kommentator. Derefter er der debat mellem disse to oplægsholdere med mulighed for spørgsmål fra publikum.

Som moderator er Sørn Strand-Jensen fra TV stationen ANTV.

“Ordmisbrug eller hjernekrig”

Digteren Nana Rømer Dorph-Petersen vil kort fortælle om, hvordan hun under sin psykiske sygdom havde en meget bunden tankegang eller tænkte alt for frit. Hun kaldte det ”ordmisbrug” eller ”hjernekrig”. Dernæst vil hun læse op af sin digtsamling ”En perlemuslings bedrag” med improviseret ledsagelse af guitarist Don Martin.

Undervejs vil en kunstmaler improvisere et maleri, der viser dagens stemninger og temaer. Til slut er der mulighed for at dele dagens tanker med hinanden, samt stille spørgsmål.
Kaffe, the og kage kan købes.

Gerne tilmelding, men alle er velkomne.
Pris: kr. 50,-
Tilmelding til Museum Ovartaci tlf 78470400 eller email: museum@ovartaci.dk

Da de gale blev Sindssyge

Foredrag og debat
Torsdag 13/3 kl. 19.00-22.00

Som en del af Århundredets Festival  om 1800-tallet afholder Museum Ovaraci  en foredrags- og debataften  med titlen:  Da de gale blev Sindssyge.

Aftenen om psykiatriens historie indledes i kirken på Psykiatrisk Hospital, hvor historiker Tommy Birk Hansen fortæller om overlæge Harald Selmer, der startede Jyske Asyl i 1852.
Selmer var stærkt kritisk over for dårevæsenet, og han regnes i dag som grundlæggeren af moderne dansk psykiatri.

Efter oplægget bliver Selmer vakt til live af en skuespiller, der opfører en monolog baseret på hans tekster.
Aftenen fortsætter i festsalen med oplæg fra ph.d. i filosofi Marius Gudmand-Høyer og professor i psykiatri Raben Rosenberg, der sætter fokus på det menneskesyn og sygdomssyn, der prægede diagnosticering og behandling i 1800-tallet. Hvordan har de påvirket udviklingen i psykiatrien? Og hvad ville Harald Selmer sige, hvis han så sit livsværk i dag?

Århundredets Festival er en historisk vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner.

Alle billetter er solgt Billetter og tilmelding:  .  

Spøgelsesvandring på kirkegården ved hospitalet

Søndag 9/3 kl. 17.30-19.00 og
tirsdag 11/3 kl. 19.30-21.00 - OBS  Begge arrangementer  + et ekstra er fuldtegnet

Tag med på vandring gennem en af Aarhus’ gemte kirkegårde – kirkegården ved det psykiatriske hospital i Risskov. Ved skumringstid går vi med lygter mellem gravene og en guide fortæller om nogle af de skæbner, der endte deres dage her. Spøgelser fra fortiden bliver vakt til live i fortællingen, og det giver anledning til refleksion.

Vi trækker indenfor, hvor vi får varmen med kaffe, kakao eller te og nyder en spændende live musikoptræden i kirkerummet.
Samtidig er der åbent på Museum Ovartaci, hvor det blandt andet vil være muligt at prøve en spændetrøje og opleve en enecelle fra 1800-tallet på egen krop.

Arrangementet er en del af Århundredets Festival  om 1800-tallet

OBS. Der er nu fyldt op på begge ture, så vi kan ikke tilbyde flere billetter  (14. februar )

Asger Jorn og Ovartaci

Søndag den 2. marts 2014 kl. 14 

Mandag 3. marts fylder Asger Jorn 100 år, og samme dag udgiver Lars Morell en stor bog om Jorns kunst – Forvandlingsbillede.

Lars Morell kommer og fortæller om nogle af de nye oplysninger, han er stødt på under arbejdet med bogen især om Jorns møde med Ovartaci i efteråret 1952 og om Jorns forhold til skizofrenes kunst.

Kunstneren Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci, var patient på Psykiatrisk Hospital i 56 år fra 1929 til han døde 91 år gammel i 1985.

Han levede og arbejdede med sin kunst og gennem spændvidden i kunsten rækker han langt ud over hospitalets snærende rammer. Han bevægede sig ubesværet i underbevidsthedens lag – noget som mange kunstnergrupper gennem tiden har efterstræbt eksempelvis surrealister og COBRA-gruppens medlemmer.

Han nåede en egen udtryksmåde med motiver fremstillet ud fra fantasien og ud fra fantastiske rejser i sindet – en række tidligere liv – gennem tid og rum.  Ovartaci er et ikon for den marginaliseredes ret til at bidrage til verden på egne præmisser.

Pris: Gratis når billetten til museet er betalt.

Flaghejsning til Psykiatrisk Hospitals
125 års jubilæum i 1977.

Har du været ansat i psykiatrien i perioden 1945-1980?
Fortæl din historie

Søndag d. 19/1 2014 inviterer Museum Ovartaci i samarbejde med Svendborg Museum til erindringsworkshop kl 9.30-14.00

Museum Ovartaci har indgået et samarbejde med Svendborg Museums projekt ”Anbragt i historien”. Formålet er at indsamle erindringer fra ansatte i psykiatrien i Aarhus/Risskov fra perioden 1945-1980. Det betyder meget for os, at vi kan fortælle psykiatriens historien med dybde og bredde, så vores besøgende kan få en autentisk oplevelse af, hvordan det har været at leve og arbejde på hospitalet gennem tiden.

Historierne kan være alt fra mindet om den første dag på ens nye arbejde til særlige patienter, der gjorde indtryk på én. Det vil være en god ide, hvis du allerede inden fortælleworkshoppen skriver nogle små fortællinger og tager dem med.

Om fortælleworkshoppen

På dagen vil der blive budt velkommen over formiddagskaffen af museumsleder Mia Lejsted. Stine Grønbæk Jensen fra Svendborg Museum vil derefter fortælle mere om baggrunden for indsamlingen af erindringer. Først og fremmest skal fortællerdagen bruges til at komme i gang med at mindes og fortælle om et rigt arbejdsliv. Der er mulighed for at fortællingerne kan optages på diktafon på selve dagen. Men tanken er at alle efterfølgende på en eller anden måde nedfælder deres erindringer.

Det er op til dig, hvordan du vil fortælle. Du kan skrive dine erindringer selv, eller du kan få en anden til at hjælpe dig. For eksempel ved at interviewe dig og bagefter indsende interviewet som filmklip, lydfil eller skrevet ud som tekst. Det er også op til dig, hvad du vil fortælle om, og om din fortælling skal være kort eller lang, handle om hele dit livsforløb eller om en enkelt episode.

Man kan med fordel besøge projektets hjemmeside: www.anbragtihistorien.dk hvor man kan læse nærmere.

Hjemmesiden fungerer som et samlingssted for erindringerne og gør dem tilgængelige for andre. Der er naturligvis anonymitet for de, der ønsker det og ingen patientinformationer må publiceres. Kom og vær med. Ved at dele dine erindringer kan du bidrage til et vigtigt kapitel i vores fælles danmarkshistorie og være med til at skabe en større viden om og forståelse for forholdene for mennesker på de store psykiatriske hospitaler i perioden. Tilmelding sker ved at kontakte Museum Ovartaci. Telefon: 7847 0400 – Mail: museum@ovartaci.dk

I anledning af hospitalets 160 års jubilæum, viser vi en særudstilling med titlen:

Fra Vejlby Krat til Skejby mark
– 160 års bygningshistorie

I denne særudstilling foretager vi nogle dyk ned i hospitalets bygningsmæssige historie. Fra Jydske Asyl – eller den Nørrejydske Helbredelsesanstalt slår dørene op i 1852 til 2012, har hospitalet næsten konstant været under fysisk forandring. Alt dette er foregået som konsekvenser af nye behov eller krav inden for psykiatrien. Man kan sige, at vi har det “nye” hospital, som bygges fra 1950’erne til 1970’erne og det gamle fra 1852. Det er imidlertid en forenkling af historien. Derimod kan vi konstatere, at de større funktionelle ændringer af Hospitalet er sket i forbindelse med skift i opfattelsen og behandlingen af psykisk sygdom.


Situationsplan
tegnet af Ferdinand Meldahl 1866

Anstalten fra 1852 tager sit udspring i en ny politisk situation og et “moderne” menneskesyn. Det “nye” hospital fra 1960’erne opstår som følge af ny forskning og behandlingsmuligheder. Den store ombygning af det gamle hospitals behandlingsafsnit omkring år 2000 er baseret på en større respekt for den enkelte syge medborger. Dette udmøntede sig i enkeltsengsstuer med moderne faciliteter.

I skrivende stund er det planen at bringe psykiatrien i samklang med somatikken på Århus Universitetshospitals nye supersygehus i Skejby. Her taler man om synergieffekt og rationalisering, men også om et godt terapeutisk miljø, hvor kunst, skønhed og ro tænkes ind i arkitekturen. Fremtidsplanerne har dog på ingen måde sat den bygningsmæssige udvikling på Risskov-hospitalet i stå. Bygningerne er under konstant ombygning og modernisering, og der er mere tale om funktionsskift end funktionstømning. Det er et levende bygningskompleks med en levende historie.

Læs mere i "Helikopter"s jubilæumsnummer