Stikordsregister

Begivenheder og særudstillinger 2015

Aktuelle udstillinger - Udstillinger på MuseumsCaféen - Begivenheder og Særudstillinger : 2014 2013 -  2012 - 2011 -   2010 -  2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005  

“Ensomhed, lidelse og længsel”
– ny særudstilling på Museum Ovartaci af kunstneren Øssur Johannesen

Fra d. 28. august 2015 kan publikum opleve en udstilling af den anerkendte færøske kunstner Øssur Johannesen (f. 1970) på Museum Ovartaci.

Johannesen er blandt andet kendt for sin yderst ekspressive stil såvel i sine grafiske værker som i malerierne. Hans kunstunivers er intenst, kontrastfyldt og dybt. Og som den kunstner han er – er hans liv det tilsvarende. For en kunstner som Johannesen kan disse to ting ikke adskilles. Kunsten, kunstneren og eksistensen er ét. Der er en gennemgående mørk grundtone i Johannesens værker – et tungsind, en alvor og råhed. Udtrykkene er enkle og stærke – også når lyset eller kontrastfarven i motivet får en plads.

Udover malerier, tegninger og grafiske værker skriver Johannesen også digte og sange.

Øssur Johannesen har tidligere udstillet bl.a. i Den Frie Udstillingsbygning, på Kunstnernes Efterårsudstilling, Leopold Museum, Wien og Kunstmuseet Listasavn i Thorshavn.

Der er fernisering d. 28.8. kl. 15.00

Fredag den 25. september kl. 19 slår vi - i samarbejde med Folkeuniversitetet - dørene op til museet og den gamle festsal. Hearts&Minds Festivalen sætter både hjerter og hjerner i bevægelse og afholder  arrangementet "Er det normalt?".
Her sættes der fokus på, om der i det hele taget er noget, der er normalt, og hvad vores forestillinger om det normale er.

Efter oplæg og debat er der fri adgang til Museum Ovartaci,

Underskriftsindsamling

Regionsrådet indgik 22. juni et budgetforlig om spareplanen, som gav os et år mere til at finde en løsning, så vi kan bevare museet for fremtiden.

Som mange måske  er opmærksomme på, er Museum Ovartacis fremtid truet af spareplaner i RegionMidt, som museet er en del af. Derfor er der oprettet en undsskriftsindsamling: Bevar Museum Ovartaci! Vi opfordrer Dig til at støtte vores kamp for overlevelse.

16.  juni afleverede  initiativtageren til underskriftsindsamlingen, Kristiane Juul Makris og kunstneren Lone Pedersens  og 24 af Museum Ovartacis ansatte, kunstværker med bæltefikserede Ovartaci-figurer, indholdende 7.500 underskrifter til Regionsrådsformand Bent Hansen og borgmester Jacob Bundsgaard og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad i regionshovedkvarteret i Viborg, - men underskriftindsamlingen fortsætter til den endelige afgørelse.

Lone Pedersen – med vilje
– retrospektiv særudstilling

fra d. 17. april til 14. august, 2015   Ferniseing 17. april kl 15.

Med over 200 værker – heriblandt flere større skulpturer, der ikke tidligere har været udstillet – viser udstillingen Lone Pedersens store alsidighed og kunstneriske vej. Som hun selv udtrykker det; "Jeg arbejder i alt fra bladguld til beton!" Lone Pedersen er født i Vestjylland i 1964, hun er elev af maler Jonna Sejg og uddannet tegner og grafiker fra Kolding Kunsthåndværkerskole (1984-88), men hendes kunstneriske talent og håndværksmæssige evner rækker langt længere, hvilket den kommende retrospektive udstilling netop kommer til at afspejle.

En svingtur i "Livets Karrusel"

Vi får alle en svingtur i "Livets Karrusel" – ingen går fri, og det går op og ned. "Livets Karrusel" er titlen på ét af Lone Pedersens værker som i dag tilhører Museum Ovartaci. Og livets svingture kender Lone Pedersen selv alt for godt – i flere afskygninger. I Lone Pedersens værker er der typisk flere lag. Hun formår at mikse alvor, leg og humor med ironiske kommentarer til livet og hverdagen. Hun ser sider af verdenen og mennesker, der naturligt indlejres i hendes værker, og som vi alle kan have glæde og gavn af at stifte bekendtskab med. Lone Pedersens værker er: symbolik, eventyr og mestring af overflade og struktur, der spiller mellem kontraster og kæren om detaljer – og hvor alt har en betydning. Det er greb tilbage i naturen og historien – det er originalitet.

Omfangsrig bog og katalog

Den kommende udstilling tilstræber at tegne et så fyldestgørende billede af kunstneren og menne-sket Lone Pedersen, hvorfor Museet i forbindelse med udstillingen udgiver en bog – der ikke blot er et katalog over de udstillede værker, men tillige indeholder Lone Pedersens egne erindringer om sin barndom og opvækst – det stof, hun er gjort af. Hun fortæller om sit arbejde med kunsten, de yderst svære hændelser i hendes liv omkring tabet af søstre og forældre – og om hendes egen kamp med en psykisk lidelse. Bogen indeholder, foruden et omfattende billedmateriale, tekster af andre skribenter.

Shi præsenterer
Recreative Project
Ovartaci Edition

2. episode:
Værkstof eller synsbedrag

- Den anden  i en serie work in progress i det nedlagte vaskeri på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Det tidligere hospitalsvaskeri ligger for
enden af den røde stiplede linje

Gå på opdagelse i mitpersonlige cabinet de curiosité. Du er velkommen til at betragte, bedømme, udforske og skabe, alene eller sammen med kunstneren eller andre...

I det tidligere hospitalsvaskeri,
16. juni - 21. juni

tirsdag og torsdag fra kl. 12-15
fre-, lør- og søndag fra kl. 12-16

Workshop tirsdag 23. juni kl. 17-21. I museumsværkstedet
Special guest: Undertaci

 

Shi præsenterer
Recreative Project
Ovartaci Edition

1. episode:
Samleværk - en emotionel samtidscollage i grænselandet

- Den første i en serie work in progress i det nedlagte vaskeri på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Det tidligere hospitalsvaskeri ligger for
enden af den røde stiplede linje

Gå på opdagelse i mitpersonlige cabinet de curiosité. Du er velkommen til at betragte, bedømme, udforske og skabe, alene eller sammen med kunstneren eller andre...

I det tidligere hospitalsvaskeri,
21 april - 3. maj

tirsdag og torsdag fra kl. 12-15
fre-, lør- og søndag fra kl. 12-14

Workshop onsdag 29. april kl. 17-21.

Koncert med den græske musikgruppe Neda
fredag 17. april kl 19.30

I den smukke gamle festsal
pris 100,- kr.
Vin og snacks vil kunne købes for 40 kr. 

Neda består af 4 unge musikere fra Grækenland. Disse unge mennesker har fundet sammen om interessen for musiktraditioner, der har levet gennem årtusinder i området, hvor de bor. De har studeret den oldgræske musik, den ortodokse kirkelige musik, den ottomanske klassiske musik og de forskellige folkemusiktraditioner i området. Ud fra disse har de skabt deres helt egen musik.

De er:
Viktoria Taskou på oud, vokal
Christos Barbas på ney, vokal
Giorgos Papaioannou på violin, cello
Pavlos Spyropoulos på Kontrabas

Tilmelding foregår hos:
Kristiane: kristiane@ovartaci.dk og tlf. 78 47 04 02
Göran: goran43@icloud.com og tlf. 50511017

Jens Jørgen Boje – en vild og upoleret udstilling - - Artisttalk, Nicolas W. Hansen

"Servus" – ny særudstilling på Museum Ovartaci af kunstner Nicolas W. Hansen. Fernisering d. 13. februar, 2015 - kl. 15.

Kunstneren er selv til stede – og der er mulighed for at deltage i bortlodningen af et kunstværk, doneret af Nicolas W. Hansen.

”Må jeg bruge loftet i udstillingsrummene?” Det var Nicolas, der spurgte. På lærrederne kan man med pensel og farver vende op og ned på alting. Man kan skabe et helt andet univers – sætte billeder på oplevelser, tilstande, hændelser – på frygt, fortid og fremtid, og man siger, ”man kan male sig ud af noget”.

Nicolas W. Hansen har et utroligt drive – også i sine værker. Han fremstår som en kunstnerisk uudtømmelig kilde.

Så ja, naturligvis må lofterne inddrages!

“Servus” stammer fra det latinske ord for slave eller tjener. En anden titel som var i spil til denne særudstilling var ordet “Undertaci”. En finurlig modsætning til Ovartaci – eller Over-tosse, som Ovartaci selv spøgende fortalte, var baggrunden for hans selvvalgte navn. Men Undertaci blev titlen på ét af Nicolas W. Hansens værker.

Nicolas W. Hansen holder et spejl op foran os – twister det, vi tror er virkeligheden og drejer spejlbilledet, så vi kan se verdenen omkring os – råt for usødet. Et fællestræk ved hovedparten af malerierne er denne enorme mættethed. De er fyldt af fortælling, symbolik, følelser – der griber ind i hinanden – og vi må selv forsøge at få rede på de mange elementer.

Man kan være slave af eller underlagt uhyrligt meget forskelligt; vaner, traditioner, tiden – som et evigt styrende element, sociale medier, spil… rækken er uendelig. Og titlen er i sig selv en tanke værd.

Aktivitet for børn og unge i påskeferien! Få afprøvet din indre snushane.

30. marts til 6. april 2015

Som et ekstra tilbud vil det i påskeferien 2015 være muligt for børn og unge at deltage i en "påskeægsjagt" i Museum Ovartacis faste udstillinger.
Aktiviteten er i princippet som et traditionelt orienteringsløb. Der vil være poster og genstande gemt på museet, hvor man ved hjælp af sjove ledetråde skal finde frem til dem. Nogle genstande hører til i museets faste udstillinger, og nogle stikker lidt ud.
Spørg den søde museumsvagt efter en folder, og de vil guide Jer hen til den første post. Alle er velkomne til at deltage, og aktiviteten er gratis efter at entréen til museet er betalt.

For yderligere information kontakt
Vivian S. T. Jensen
C/o
Museumsformidler
Alice Bremerstent
Tlf. 78 47 04 02

 

Jens Jørgen Boje – en vild og upoleret udstilling
12. september til  1. februar 2015

Museum Ovartaci åbner fredag d. 12. september en udstilling med malerier af Jens Jørgen Boje. Udstillingen – “Malerierne/The Paintings” – er retrospektiv og viser Bojes maleri fra slutningen af 1980'erne til i dag.

Jens Jørgen Boje er født i Skanderborg i 1962, men fra 1982 til 1990 boede han i København på skiftende adresser. Siden 1995 har han boet på Frederiksbjerg i Aarhus, og han er med årene blevet en kendt skikkelse i bybilledet med sin ranglede skikkelse, viltre hår og altid en cerut i mundvigen.

Boje er uddannet på to kunstskoler – en på Lolland og en i Køben-havn. Herudover dyrker han sine forbilleder i kunstens verden, hvoraf Jens Birkemose har været én af dem, Boje har været i kontakt med. Man kan se på malerierne, at han er velorienteret inden for den amerikanske litterære retning – The Beat Generation, modernistisk maleri såsom Robert Rauschenberg og moderne musik såsom Velvet Underground.

Jens Jørgen Boje havde sin første indlæggelse på et psykiatrisk hospital i 1988, og hans kunst skildrer i høj grad følelsesmæssige op- og nedture.

Museum Ovartaci viste i 2012 en udstilling i tre sale med Jens Jørgen Bojes tegninger. Ligesom den forrige er også denne udstilling kurateret af idéhistoriker og forfatter Lars Morell, der tillige har skrevet udstillingens katalogtekst. Lars Morell lover, at det bliver “en vild og upoleret udstilling, hvor billederne bogstavelig talt vælter ned i hovedet på tilskuerne”.
Mia Lejsted
Museumsleder