Historie på Museum Ovartaci

        En dag i Alfreds liv

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse

Historie på Museum Ovartaci - Marie

Fotografi af patient
fra 3. klasse, 1863

Morgen på sengestuen:

Klokken er næsten 6 på det gamle psykiatriske hospital i Risskov. Fuglene kvidrer, og Alfred er lige vågnet. Han er blevet vækket af en svag mumlen fra sengen ved siden af. Det er gamle Johan, der mumler i søvne. Alfred deler sengestue med seks andre patienter. Det gør ham ikke noget, så føler han sig mindre ensom.

Nu kommer der en mandlig plejer ind og vækker alle. Klokken er blevet seks. En svag lugt breder sig på sengestuen, og Alfred fryder sig over, at det ikke er ham, der skal skifte tangen i sengemadrasserne i dag. Det er Johans tur.

Alfred står op, reder hår, vasker sit ansigt og sine hænder og klæder sig på. Det er ved at blive koldt, og Alfred tager sin sorte vadmelsjakke ud af fyrretræsskabet og trækker i den. Det gør de andre også.

Patientdragt mænd

Faktaboks:
3. klasse gik i patienttøj, som de fik udleveret på hospitalet, mens 1. klasse gik i deres eget tøj.
3. klasse patienter gik i patienttøj indtil ca. 1947.

 

 

Patientdragt kvinder

Faktaboks:
Patienternes dag blev delt op i meget faste arbejdsperioder og fritidsperioder.

Opgave:
Hvad laver du i løbet af en dag?
Lav et dagsskema med 4-5 punkter.

 

Faktaboks
Overlægen på hospitalet Harald Selmer gik meget op i, at patienterne skulle være beskæftiget hele tiden. Dengang havde man jo ikke medicin, så derfor var det en vigtig del af behandlingen, at man lavede noget.

Spørgsmål:
Hvordan kan arbejde være godt som behandling, tror du?

Formiddagens beskæftigelse:

Alfred trasker efter lidt morgenmad over mod staldene. Her skal han arbejde i dag. Det er hårdt arbejde, men Alfred kan godt lide det.

Alfred tager også indimellem i skomagerværkstedet, hvor han er ved at lære sig op i skomagerfaget. Hans drøm er dog at komme til at arbejde i trykkeriet. Det kunne være et sjovt arbejde.

Alfred arbejder hårdt og længe.

Frokost i spisestuen

Håndværkerstab 1872

Alfred sætter sig ved fyrretræsbordet i spisestuen, som er fyldt med larm, snak og latter. Han er sulten. Han bruger alpakkabestikket til hurtigt at spise den grynsuppe, han får serveret, og derefter lidt klipfisk og kartofler. Det er dog besværligt uden knive.

Faktaboks:
Der blev ikke dækket op med knive, de blev anset for at være for farlige for patienterne.

Han drømmer om en kop kaffe, men ved at det kan han ikke få, mens han er her. I hele sit liv har han kun fået to kopper kaffe.

Alfred overvejer, om han snart skal gå på biblioteket og låne en bog. Men de har ikke så mange bøger, der siger ham noget. Desuden ligger biblioteket helt oppe i hovedbygningen, hvor alle de fine kommer.

Faktaboks:
2. og 3. klasse patienter arbejdede f.eks. med landbrug eller gartneri på hospitalet. Hospitalet havde nemlig sit eget landbrug og sin egen skov og have. Man kunne også være beskæftiget med forskellige håndværk på værkstederne: skomageri, snedkeri eller trykkeri f.eks. Patienterne fik løn.

Eftermiddagens beskæftigelse

Alfred begiver sig over på værkstedet. Her arbejder han videre på et par træsko, han har været i gang med at lave i et par uger. Han tænker ikke så meget på, at de skal bruges, men synes de er sjove at lave. Han vil gerne have, at de er pæne.

Alfred har nu arbejdet næsten hele dagen, men det gør ham ikke noget. Han kan godt lide at arbejde, og det hjælper ham til ikke at tænke så meget på problemerne.

Faktaboks:
Mænd og kvinder blev holdt skarpt adskilt på hospitalet.

Spørgsmål:
Hvorfor tror du, man holdt mænd og kvinder adskilt?

Han kigger rundt og kan kun se mænd på værkstedet, ingen kvinder. Det får ham til at tænke på sin kone Kirstine, han savner hende.

Aftensmad på spisestuen

Alfred er efterhånden blevet meget sulten. Han spiser sin tildelte portion rugbrød med god appetit. Han kigger over på opsynsmændene, der opmærksomt kigger rundt på patienterne.

Fotografi fra Museets
tidligere udstilling I Risskov:
Spisestue 2. og 3. klasse

Spørgsmål:
Hvornår går du i seng? Har du dit eget værelse?

Alfred er hurtigt færdig med aftensmaden. Nu kunne det være godt med lidt sødt, men desværre må han undvære. Han begynder at længes mod dynerne, han er træt.

Aften på sengestuen

Klokken er ved at være 20.30, og patienterne skal i seng.

Alfred kigger rundt i sengestuen. De fleste af de andre er faldet i søvn og snorker allerede.

Alfred falder også hurtigt i søvn.